Pentru Noaptea Muzeelor 2015 îți recomandăm patru muzee ale științei pe care să le vizitezi

de: Andrada Bonea
13 05. 2015

Noaptea Muzeelor 2015 este descrisă drept un eveniment în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa.

Noi o descriem drept noaptea în care poți să renunți la replica „Muzeele sunt plictisitoare, așa că ies la bere”, pentru că nici nu trebuie să plătești bilet. Dacă te-ai hotărât să participi la eveniment, noi am hotărât să îți ușurăm treaba și să îți spunem ce găsești în cele mai interesante muzee. Așa că știi ce ai de făcut pe 16 mai, de Noaptea Muzeelor 2015: îți iei rucsacul în spate și mergi la muzeu, nu pe Lipscani.

Noaptea Muzeelor 2015 la Muzeul „Dimitrie Leonida”

La Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, primul muzeu de acest tip din România, înființat în 1909, găsești exponate pentru politehnistul din tine. Vei putea vedea centrala electrică Brule, formată dintr-o maşină cu aburi, monocilindrică verticală Brule şi un generator de curent continuu Systeme Edison, un generator de curent continuu, care a funcţionat la una din primele centrale de curent electric din România, situată pe calea Victoriei din Bucureşti, o locomotivă de mină din 1880, un cuptor Plitz, un tramvai cu cai și multe alte obiecte interesante pentru care merită să te deplasezi până la parcul Carol.

De vizitat și Muzeul Național al Aviației

Știm că noaptea e lungă înaintea unui examen, dar același lucru se poate spune și despre Noaptea Muzeelor 2015. Mai poți merge și la Muzeul Național al Aviației. Zestrea muzeistică a instituţiei include 24 de colecţii şi 5 arhive documentare, cuprinzând în total peste 15.000 de titluri care au aparţinut pionierilor aeronauticii româneşti şi mondiale, peste 20.000 de volume de specialitate, precum şi un parc cu 62 de piese muzeistice, aeronave, piese de artilerie, rachete antiaeriene, radare.

Printre cele mai valoroase colecţii ale muzeului se numără următoarele: Aurel Vlaicu, care include obiecte personale, documente, brevete, scrisori, fotografii originale,masca mortuară și Henri Coandă, o colecţie unică în lume, cuprinzând 80 de colete doar în parte cercetate, diplome, pliante, fotografii, stenograme, insigne, manuscrise originale, scrisori, obiecte personale.

 

Noaptea Muzeelor 2015 la Muzeul Național de Geologie

Îți mai sugerăm și Muzeul Național de Geologie. Aici poți vedea mineralele descrise pentru prima dată în lume pe teritoriul României (o parte dintre eșantioane reprezentând “flori de mină”, altele minerale rare din România și din lume), dar și câteva sute de specii paleontologice. Colecțiile Muzeului Național de Geologie dețin atât exemplare ale celor mai vechi roci (1,9 miliarde de ani) sau purtând cele mai vechi urme de viață (600 milioane de ani) din subsolul țării, cât și cea mai completă colecție de roci și fosile din România. De asemenea, există o sală specială cu minerale fluorescente, frumos colorate.

Nu rata Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Desigur, nu poți rata tocmai Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. Este o instituţie cu îndelungate tradiţii în domeniul cercetării ştiinţifice, unde poți găsi colecții științifice formate din circa două milioane de exemplare de nevertebrate şi vertebrate, colecții geologice, de paleontontologie, etnografice și antropologice. Cu alte cuvinte, tot ce îți trebuie ca să fii un om cult, în afară de literatură și alte arte. Așadar, nu îl rata în Noaptea Muzeelor.